dinsdag 24 december 2019

Het laatste concert!

Op 22 en 23 december 2019 gaven Jan & Anny de laatste 2 concerten van hun gezamelijke carriere. De concerten vonden plaats in Volendam. Naast de trouwe fans waren er veel Volendammers aanwezig. Ook waren er een aantal voormalig BZN collega's aanwezig. Zo zagen wij Thomas Tol, Carola Smit en Dick de Boer (management BZN) tijdens de concerten.
Wij waren aanwezig bij het allerlaatste concert op maandag 23 december. Hieronder een foto rapportage van dit concert en een zestal video opnamen gemaakt door Ingrid Heurkens, waarvoor dank!













maandag 9 december 2019

Anny Schilder blikt terug en kijkt vooruit (deel 2)

Hoe ging het daarna verder in BZN?
,,Ik ging in BZN en al snel hadden we ‘Mon Amour’ opgenomen. Je denkt dan niet dat zo’n liedje meteen even een hit gaat worden van hier tot Tokio. Dat gebeurde dus wel. Ik was toen in één dag wereldberoemd, zoals ik het altijd zeg. In juni had ik mijn eerste optreden met de band en in september kwam ‘Mon Amour’ uit. Ik had toen wel zoiets van: wat gebeurt hier? In drie maanden tijd veranderde mijn leven compleet. Eigenlijk was dit achteraf niet goed voor mij. Dat heeft mij wel de das omgedaan. Ik was toen nog maar 17 jaar oud. Toen we net bij het toenmalige tv-programma ‘Toppop’ hadden opgetreden, ging ik met mijn moeder met de bus naar Amsterdam. Ik liep in de stad en ineens kwamen er allemaal mensen op mij af. Daardoor raakte ik in paniek. Je moet er toch aan wennen dat je loslopend wild bent, om het zo maar te zeggen. Mijn moeder vond het ook heftig om te zien. Gelukkig zag een vrouw in een schoenenwinkel in de Kalverstraat het gebeuren. Ze heeft ons mee naar binnen genomen en de deur op slot gedaan. Dat vergeet ik nooit meer.”



Hoe kon die aandacht dan ineens zo extreem worden?
,,Iedereen keek Toppop in die tijd. Je had toen geen honderd tv-kanalen zoals tegenwoordig. Vroeger waren er maar twee of drie netten waar iedereen naar keek. De muziek leefde toen ook veel meer, op een andere manier dan nu. Er was toen één hitlijst die iedereen uit z’n hoofd kende. Kom jij er nog uit hoeveel lijsten er nu zijn? Ik niet in ieder geval. Toen ‘Mon Amour’ net uit was, maakte het niet uit waar je kwam. Overal werd het liedje gedraaid dat met de Volendammer kermis was uitgekomen. Jeetje, ik durfde bijna niet meer de dijk op. Iedereen kwam op je af en dat was voor mij wel erg wennen hoor. Toch heb ik het nog acht jaar volgehouden, want ik vond het natuurlijk ook prachtig. Op een gegeven moment kreeg ik een kindje en toen hield het op voor mij. Ik trok die kar niet meer, ik moest rust hebben. ‘Laat me met rust’, dacht ik.”

Heb je nog iets geleerd van deze periode?
,,Bij het ‘BZN-plaatje’ hoorde: wij moeten altijd onze fans tegemoetkomen. Ik ben erachter gekomen dat dit niet kan. Later heb ik mij altijd voorgenomen: fans zijn fans. Nu willen fans na afloop van een show vaak met ons op de foto. Sommigen willen dan ook een gezellig praatje maken, maar dan zeg ik: sorry, hier hebben we geen tijd voor. Een foto maken is prima, alleen daarna zijn de volgende mensen aan de beurt. Dat praten doe ik niet meer, omdat het niet kan. Dat heb ik wel geleerd. Sommige BZN-fans waren daar niet blij mee, maar je kunt ze niet te dichtbij laten komen. Wij hebben ook een leven hè. De hele avond staan we voor ze te zingen en daarna mogen ze nog op de foto. Dan is het toch klaar? Je kunt toch ook wel eens tevreden zijn? Je moet het eerst allemaal doorkrijgen. Als je bekend wordt of bent, moet je jezelf echt op een bepaalde plek gaan zetten. Zo van: tot zover en niet verder. Dit is van mij. Snap je?”

Maak je door het bekend-zijn ook wel mooie dingen mee?
,,Toen net bekend was geworden dat ik borstkanker had, liep ik met mijn hondje in Edam bij een bushalte. Daar zat een jonge jongen. Ik denk dat hij niet ouder was dan 20. Toen ik aan kwam lopen, ging hij staan. Ik dacht: oh jeetje, wat krijgen we nu? Het was ’s ochtends vroeg. Het zal toch niet een of andere gek zijn?, dacht ik. Hij kwam naar mij toe en zei: ‘mag ik jou nou eens een heel dikke knuffel geven?’ Graag, zei ik. Toen hield hij mij zo stijf vast. Ik word gewoon weer een beetje emotioneel als ik eraan denk. Hij zei daarna niks meer en ging weer in het bushokje zitten. Dit was zo bijzonder. Ik heb er nog vaak over nagedacht en verteld. Het heeft daarna denk ik nog vijf minuten geduurd voordat ik dacht: was dit nou echt? Zo lief hè. Het deed mij erg goed. Deze dingen maak je dus ook mee.”

Zijn er ook artiesten die jij zelf bewondert?
,,Bij mij gaat het meestal om het liedje en hoe iemand dit zingt. Er is niet een zangeres die ik in het bijzonder goed vind. Je hebt bijvoorbeeld Christina Aguilera. Die maakte ooit het liedje ‘Genie In a Bottle’, wat ik bedroevend vond. Daarna kwam ze met ‘Beautiful’. Dat vind ik zó mooi. Ik heb er spijt van dat ik nooit Michael Jackson en Madonna live heb gezien toen ze in Nederland waren. Dat had ik graag willen zien, maar toen kon ik niet. Dit zijn echt iconen. Het gaat dan om het hele gebeuren, ook de show. Bij muziek moet ik het vóélen. Het gaat bij mij niet om de zangeres of de goede stem. Je moet echt menen wat je zingt. Zelf heb ik dat ook bij liedjes. Ik moet er wat mee hebben anders kom ik er niet in. Laatst was ik nog bij het Leonard Cohen-optreden in Volendam. Zoals Jaap Veerman (Corn) dat neerzet. Dat deed mij ook wat. Hij heeft zo’n rust in zijn stem. Prachtig vond ik dat.”

Als straks de laatste show van jullie als duo voorbij is, weet je dan al precies wat je gaat doen?
,,Ik weet precies wat ik ga doen. Hier is al een planning voor gemaakt met het management. Wat ik ga doen, wil ik nog niet vertellen. Ik heb het idee van: het kan nog wel even wachten. Wel ben ik dus met van alles bezig. Ik heb veel ideeën. Daarom ben ik niet bang om in een gat te vallen. Ik wil nu de dingen doen die ik eigenlijk altijd al had willen doen. Tot nu toe was hier niet echt tijd voor. Ik ben ook nog twee keer moeder geworden en heb twee scheidingen meegemaakt. Ik kan niet overal mijn energie in stoppen en heb zoiets van: eerst dit en dan dat. Nu zijn mijn kinderen groot. Mijn zoon is zelfs korporaal geworden. Vorige week is hij daarvoor beëdigd. Met mijn dochter gaat het ook prima. Daarom denk ik: dit heb ik goed gedaan. Ik kan daarom met een gerust hart wat muzikale dingen gaan doen waar ik blij van word.”

Er staat je dus nog een mooie tijd te wachten?
,,Ik wil nu vooral nog lekker genieten. In principe hoef ik het niet meer voor het geld te doen. Het maakt dus niet per se uit of wat ik ga doen een groot succes wordt. De mensen kennen mij toch wel. Nu gaan we oogsten, zeg ik weleens. Dat heb je ook wel verdiend na zoveel jaar. Dat vind ik wel. Door de jaren heen heb ik ellende meegemaakt, maar ook erg veel plezier gehad. Dat houdt je op de been. Het is hemels om iedere keer weer naar een optreden te rijden. Ik mag dus eigenlijk niet mopperen. Iedereen in het vak ken ik en dat maakt het alleen maar makkelijker. Ik heb het mooiste vak dat er is.”

zaterdag 7 december 2019

Jan Keizer (70) werkt aan boek over leven als voorman BZN

Jan Keizer werkt aan een autobiografie waarin de Volendammer terugblikt op zijn leven als artiest en voorman van BZN. "Ik heb zo lang op het podium gestaan en alle facetten van het vak meegemaakt. Ik heb kolderieke dingen meegemaakt, het is zonde die verhalen niet te delen", zegt Jan Keizer, die zondag met Anny Schilder aan zijn zijde afscheid nam van zijn publiek met een afscheidsconcert in de Jaarbeurs in Utrecht.


Jan Keizer streeft ernaar vooral anekdotes in zijn levensverhaal te verwerken. "Er bestaan wel boeken van BZN, maar die bestonden vooral uit een opsomming terwijl we zoveel lol hebben gehad. Die moet je terugvinden in het boek met anekdotes. Ik vertel de verhalen wel eens in familiekring, aan de kleinkinderen bijvoorbeeld. Dan krijg ik vaak de vraag de verhalen op te schrijven. Ik schrijf ook op hoe mijn vader over me dacht, die was niet blij toen ik betaald voetbal verruilde voor de muziek. Ik schrijf over uit welk nest ik kom en over Volendam, wat best een best bijzonder dorp is."

Zondagmiddag was het afscheid in de Jaarbeurs en ook dat verdient een plekje in zijn boek, vindt de zanger. Omroep MAX maakte tv-opnames van het afscheidsconcert van het duo Jan & Anny, de concertregistratie wordt op tweede kerstdag uitgezonden op NPO 1. Het zangduo zal nog eenmaal hun grootste hits als Take Me To Ibiza, Mon Amour en Lady McCorey ten gehore brengen. Er zijn gastoptredens van Ancora en het Volendams Opera Koor. Tijdens dit speciale televisieconcert worden Jan en Anny begeleid door een orkest.

Jan Keizer was er klaar voor. "De voorbereiding is niet anders dan anders. Ik ben elke dag met muziek bezig, achter de piano of met de gitaar. Ik blijf liedjes maken voor andere mensen en door melodieën te zingen, is mijn stem altijd getraind."

Toch noemt Keizer het wel een beladen afscheid. "Jazeker, het is niet een normaal optreden. Alle concerten van de afgelopen periode waren stuk voor stuk een afscheid, maar nu is het ook echt voor de laatste keer. Dat het op televisie wordt uitgezonden geeft nog enige extra spanning. We doen het voor de fans. We hebben in de tientallen jaren die achter ons liggen een grote schare fans opgebouwd. Die laat je niet 1, 2, 3 vallen."

Keizer vindt het wel tijd om te stoppen. "Ik zat wat in de lappenmand met medische problemen, maar het gaat goed. Ik ga twee keer in de week naar de sportschool en ook twee keer naar de tennisbaan." Bang om zich binnenkort te vervelen is hij niet. "Ik blijf liedjes schrijven. Ik vind het ontzettend leuk om melodieën te maken. Ik wil ook nog beter piano leren spelen. Klassieke muziek, dat vergt wat oefening uiteraard. En ik ben kunstschilder. Menigeen in Volendam heeft al een echte Keizer aan de muur hangen. Het is een prachtige hobby. Tijdens het schilderen raak je echt van de aardbodem verdwenen.

Veel contact met de andere muzikanten van BZN heeft Jan niet. "We wonen in hetzelfde dorp, maar we komen elkaar maar mondjesmaat tegen. Carola bijvoorbeeld woont aan de andere kant van het dorp en doet daar haar boodschappen ook. We kwamen vroeger ook nooit bij elkaar thuis. Daar hadden we na de vele repetities en optredens geen behoefte aan. Misschien is dat ook de reden dat we het zolang met elkaar hebben volgehouden."

Jan Keizer kan nog niet echt afscheid nemen van zijn muziek carrière. De Volendammer ziet zichzelf nog niet hele dagen thuis zitten als hij na volgend jaar met pensioen gaat. Hij verwacht dat hij nog wel aan het vak verbonden blijft, al gaat hij niet meer het podium op.


"Het zal niet gebeuren dat ik de hele dag bij mijn vrouw thuis ga zitten wachten tot mijn bord eten wordt opgediend", zegt Jan in De Telegraaf. "Voor verschillende artiesten ga ik teksten schrijven. Dat doe ik al voor Jan Smit, Ancora en Peter Beense. Zo blijf ik toch verbonden aan het verschrikkelijke mooie vak wat ik heb."

"Natuurlijk zal dat anders zijn dan het contact wat ik meer dan vijftig jaar met mijn fans heb gehad", vervolgt Jan, die verwacht dat zijn afscheid zwaar zal worden. "Ik weet nu al... dat zal ik vreselijk gaan missen."

Anny Schilder blikt terug en kijkt vooruit

De samenwerking tussen Jan Keizer & Anny Schilder is bijna ten einde. Op 22 en 23 december zingt het duo voor het laatst in Volendam. De voormalige BZN-leden begonnen in 2010 weer samen op te treden na een onderbreking van 25 jaar. Voor Anny was de hereniging met Jan goed om haar BZN-hoofdstuk definitief af te sluiten. Door al haar ervaring geniet ze nu pas echt van het optreden. Jan sluit zijn carrière binnenkort af. Anny (60) heeft nog allerlei plannen voor haar muzikale toekomst. Vandaag het eerste deel van het gesprek met Anny.


Voor dit gesprek heb ik nog gekeken naar een oude clip van ‘Mon Amour’. Dat blijven mooie beelden.
,,De mensen vinden dat prachtig om te zien. Eerlijk gezegd hou ik er zelf niet zo van. Weet je, eigenlijk kijk ik mezelf nooit terug. Soms zeg je op tv weleens dingen omdat je ze zeggen moet. De uitzending van het EO-programma ‘De Kist’ waar ik te gast was, vind ik bijvoorbeeld wel mooi om te zien. Daar kun je tenminste relaxt je verhaal kwijt. Bijna overal waar je komt, heb je geen tijd. Dan heb ik zoiets van: dan zeg ik maar wat, snap je? Dat vind ik jammer. Vaak zit je in een programma waar je een regisseur of floormanager al vrij snel een gebaar ziet maken dat het gesprek afgelopen moet zijn. Daar word je wat onrustig van. Naar deze shows ga je echt voor promotie van bepaalde dingen. Het is af en toe ook belangrijk dat ze je kop op televisie zien. Het is ons werk hè, ons vak. Toch zit ik liever in programma’s als De Kist, waar je ongeveer een half uur de tijd hebt. Dat is veel mooier.”

Hoe is het om samen met Jan deze laatste periode van jullie als duo mee te maken?
,,We werken nu echt naar een eind. Het is wel grappig dat mensen zeggen: de cirkel is rond. Dat voelt ook echt zo. Voor mij zeker. Ik ben toen gestopt met BZN. Ik moest stoppen, anders was het misschien wel niet meer goed gekomen met mij. Dat was om gezondheidsredenen en dat is anders dan uit vrije wil. Op de achtergrond ben ik altijd wel een beetje fan gebleven of zo. Ik bleef mij er op een of andere manier mee bezighouden. Het was verschrikkelijk om te moeten stoppen. Maar ik was wel zo reëel om te denken: wat is nou belangrijker? Ik heb voor mezelf de beste keuze gemaakt. Toch was het BZN-onderwerp nog niet af. Nu maken Jan en ik het samen af. Zo voelt het voor mij hè. Voor mij is het echt een afsluiting van iets, van een periode, een heel lange periode. Zo meteen is het klaar.”

Hebben jullie nog plezier tijdens het optreden?
,,Het is prachtig. Er hangt een speciaal sfeertje in de zaal. Alle theaters zitten ook vol. Dat geeft je toch wel weer een apart gevoel. We hebben natuurlijk mooie muziek gemaakt, maar je staat er nooit bij stil wat dit betekend heeft in het leven van mensen. Dat realiseren wij ons nu pas en dat is wel mooi. Je bent je nooit echt bewust van de dingen die rondom jou gebeuren. Daar heb je het te druk voor. Nu ben je op een leeftijd dat je er heel anders mee omgaat. Ik geniet er nu echt van. Ze zeggen weleens: daar moet je een bepaalde leeftijd voor bereiken. Ik denk soms bij mezelf: waarom had ik toen niet dit gevoel? Dat was er niet, die ontwikkeling ontbrak nog. Ik ben nu op het punt dat ik deze vroegere tijd nog wel koester. Het is goed om te weten waar je vandaan komt. Eigenlijk is het bijzonder dat ik nu nog zoveel bijzondere optredens mag doen. Ik besef dat ik een bevoorrecht mens ben. Dat besef ik erg goed.”

Jullie maken nu een prachtige tour mee met allemaal volle zalen. Ben je niet bang om in een gat te vallen als je zo meteen weer solo doorgaat?
,,Ik realiseer mij dat wel. Toch zie ik deze tour met Jan als onderdeel van het ‘BZN-gebeuren’. Het boek BZN gaat straks dicht. Ik sluit het af met een zeer goed gevoel. Straks krijg ik zelf weer kansen om van alles te gaan doen. Ik hoef geen carrière meer op te bouwen. De mensen kennen mijn naam en de hits. Ik wil nog graag een plaat gaan maken, maar dan omdat ik dat gewoon leuk vind. Waarschijnlijk ga ik ook wel weer teksten en misschien liedjes maken. Lekker weer even wat anders doen, daar hou ik wel van. Ik kan niet te lang in één stramien blijven zitten. Daar word ik wat onrustig van. Dit geeft mij weer nieuwe impulsen. Het maken van nieuwe muziek geeft wat spanning en dat vind ik leuk.”


Twee van de laatste optredens van de tour vinden plaats in Volendam. Is het bijzonder om met deze show in de PX te staan?
,,Dat vind ik zo leuk. Natuurlijk komen al mijn familieleden en vrienden daar ook naartoe. Het is mooi om het aan hen te laten zien. Ze zijn ongeveer even oud en altijd een beetje in de trein meegegaan, om het zo maar te zeggen. Die stopt nu en ik begrijp dat ze dat ook willen meemaken. De optredens in Volendam zijn bijna een soort familie-uitje. Als mijn bekenden hier naartoe gaan, hoef ik daarna ook niet meer alles uit te leggen. Ik ben er niet geschikt voor om alles te vertellen over de show. Je moet het zien en voelen. Dan kun je erover meepraten. Het optreden spreekt voor zich. De laatste drie maanden heb ik tegen iedereen gezegd: in januari ben ik er weer. Dan spreken we weer leuke dingen af. Nu even niet want ik heb het erg druk. ‘Wat doe jij dan allemaal?’ vragen ze weleens. Dat zie je zo meteen wel, zeg ik dan. Het is ook wel mooi dat ze niet weten wat het artiestenleven inhoudt. Bij mijn vrienden ben ik niet de artiest Anny Schilder, maar gewoon Anny Vik. Dat vind ik wel fijn.”

Is het moeilijk om beide benen op de grond te houden als artiest?
,,Ik heb vier broers. Dan krijg je al snel te horen: ‘doe effe gewoon!’ en ‘van wie ben jij er eentje?!’. Naast je schoenen lopen is bij ons dus niet aan de orde. In het geval dat je zou gaan vliegen, word je al snel terechtgewezen. Dat zal mij dus niet gebeuren. Ik denk ook niet dat dit in een Volendammer zit. Bij andere Volendammer artiesten zie ik hetzelfde. Wij zijn toch anders. Jan en ik zien veel artiesten om ons heen. Die zeggen dat ook hè, dat Volendammers anders zijn. Managers zeggen hetzelfde. Jan en ik zeggen weleens tegen elkaar: wij zijn gewoon veel te makkelijk. Alles vinden we maar goed. Wat we leuk vinden doen we, terwijl een ander altijd op z’n strepen staat. Wij hebben dat echt niet, Jan ook niet. Zo simpel zijn wij dus, maar misschien houden we het daarom ook wel zo lang vol.”

Wanneer ben je vroeger eigenlijk begonnen met zingen?
,,Dat is wel een mooi verhaal. Op de zesde klas van de lagere school moesten wij een musical opvoeren. Ze hebben zelfs nog geprobeerd om hem op tv te krijgen. In de musical moest een rode draad worden gezongen met veel solopartijen. Ik stond nooit vooraan om dit soort dingen te gaan doen. Toen zei de hele klas: ‘Anny kan dat!’ en ‘Anny doet dat wel’. Ze deden het expres om mij te treiteren. Meester Pelk zei toen: ‘Nou Anny, laat eens wat horen dan’. Ik doe niet mee, zei ik meteen. ‘Anny! Anny! Anny!’, bleef de klas roepen. Op een gegeven moment dacht ik: ik doe het wel. Het is toch niet goed. Ik begon met zingen en het was muisstil. ‘Zo, zo, zo’, zei Meester Pelk. Wat hij daarna vertelde, hoor ik hem nog zo zeggen. ‘Er is vandaag een zangeres geboren’, zei hij. Mooi hè. Hij is daarna naar mijn vader en moeder gegaan. Toen stelde hij aan ze voor om een gitaar voor mij te kopen. Ik ben dus op gitaarles gegaan en begon al snel op een paar bruiloften te zingen. Op Volendam was dit natuurlijk al vrij snel bekend. Jack Veerman (Dekker) had mij al eens gezien op zo’n bruiloft. Toen BZN even daarna een zangeres zocht, was dat natuurlijk ‘leg in het laatje’. Ik werd gevraagd voor de band.”
Volgende week het vervolg van het gesprek met Anny. Dan meer over haar periode in BZN, de voor- en nadelen van bekend-zijn en de toekomst.

laatste keer op het podium


Er zijn hits en bloemen. En pensionado’s en rollators. Na duizenden optredens staan Jan Keizer (70) en Anny Schilder (60) - ‘de stemmen van BZN’ - tijdens afscheidstour Grande Finale nog één keer samen op het podium. Superfan Edith (60): ,,Zij zijn mijn jeugd, ze staan voor de onbezorgde tijd dat mijn vader nog leefde.’’

Jans favoriete zaal in Nederland: het Circustheater in Scheveningen. Anny houdt het meer bescheiden op De Tamboer in Hoogeveen. Maar deze zondag staan de BZN-boegbeelden, die fans al sinds de jaren 70 betoveren met hun karakteristieke hitromantiek, in De Meerse in Hoofddorp.

Jan - in zwart kostuum met zelfgemaakte kleefrand vol glimsteentjes - heeft een broodje lever mee bij wijze van diner. Plus een reserve met cornedbeef. Anny - in bijpassend zwart - belegde er thuis in Volendam een met oude kaas. Want er is vanavond geen catering voor de artiesten. En met de band en het achtergrondkoortje tafelen bij naastgelegen eetbunker De Beren wil ze niet.


Anny vertelt dat ze het hoofd moet leegmaken voordat ze Jan straks vocaal bijvalt tijdens de prelude van de show: meedeinmonument Le Légionnaire. Een bühneritueel dat ze al 43 jaar in stand houdt. Even in haar eentje een moment rust pakken, dan het gebruikelijke adrenalineshot nadat ze uit de coulissen opduikt op het ritme van het applaus. Anny: ,,Vriendinnen zeggen weleens: ‘Jezus An, moet je nou alweer?’ Maar ik denk nooit: gadver. Ik ga gewoon. Ik voel me wel de hele dag anders als ik weet dat ik ’s avonds moet optreden. Ik voel een bepaalde spanning. Daarom doe ik rustig aan. Ik heb vanmiddag lekker op de bank gehangen voor de tv met mijn zoon. Dan liep ik naar de ijskast om iets te pakken, vervolgens hij weer. Gezellig. Door de kick die het publiek mij geeft, duurt het altijd lang voor ik ’s nachts in slaap val. Het lukt nooit voor 2 uur. En als het heel druk in mijn hoofd is, neem ik twee paracetamol.’

In de foyer van De Meerse blijkt een armada van pensionado’s neergestreken die de glaasjes rood en wit bestormt. Een reservaat vol grijs en rijp. Rollators staan in hoeken en naast de bar geparkeerd. De Hoofddorpse superfan Edith behoort met haar 60 jaar beslist tot de jongere garde. Ze is hier om samen met haar moeder (84) te genieten. Van Jan en Anny, die in De Meerse zingen met het fanatisme van debutanten. Genieten van BZN en van nummers als Take me to Ibiza, The Clown, Sevilla, Lady McCorey, Felicita, C’est la Vie en natuurlijk Mon Amour. Palingklassiekers. En ook internationale en lucratieve hits die tot op de dag van vandaag in Korea, Zuid-Afrika en Roemenië worden gedraaid.



Maar voor Edith: pure nostalgie. ,,De liedjes doen me aan het verleden denken. Jan en Anny zijn mijn jeugd, ze staan voor mijn onbezorgde schoolperiode en de tijd dat mijn vader nog leefde. Ze lopen als een rode draad door mijn leven. En elk nummer heeft een eigen herinnering.’’

Jan over zijn fans: ,,Ik heb ze letterlijk ouder zien worden. De meisjes van toen zijn nu oma’s. Ze komen nog steeds naar ons vanwege jeugdsentiment en herinneringen. Vertellen me: op dit nummer kreeg ik verkering of werd ik verliefd. Of: ‘Bij Save the Last Dance leerde ik mijn vrouw kennen.’ Ze klappen en ze huilen.’’

,,We hebben alles aan hen te danken. Vooral aan de heel trouwe mensen. Vroeger met BZN zorgden Limburgse fans voor kaarten voor optredens voor Groningse fans, en andersom. Ze reisden ons achterna, reden honderden kilometers voor ons. Na een show in Johannesburg in Zuid-Afrika vroeg ik tijdens de meet-and-greet aan een dame waar ze vandaan kwam: uit Bloemfontein. Dat is meer dan 400 kilometer! Als we een nieuw album uit hadden, werden er direct op de maandag erna 12.000 exemplaren verkocht. En op dinsdag weer en woensdag ook. Sommige fans hebben ons honderden keren gezien. Dan zeg ik: ‘Ben je er nou alweer?’ Ongelooflijk.’’


Toch houdt Jan het na 53 jaar met Anny, vervolgens Carola Smit en daarna opnieuw Anny, duizenden zalen en nog meer interviews voor gezien. Ook op verzoek van zijn vrouw Marie. ,,Ik kan het fysiek nog wel aan. Ik ben 70, maar een verwoed tennisser en ik zorg dat ik in conditie blijf. En zingen doe je met een spier die je kunt trainen. Maar na al die jaren is het eindelijk tijd dat ik mijn leven anders invul. Dat Marie niet om de andere dag hoeft te vragen: hoe laat moet je weg? Want ik trad minstens honderd keer per jaar op. Dat ik op zaterdag wél met familie en vrienden uit eten kan. Ik wil nog meer tennissen, mijn pianospel verbeteren, pak het kunstschilderen op en blijf teksten voor andere artiesten schrijven.’’

Hij erkent dat hij ‘een beetje bang is’ om de spanning en aandacht rondom de optredens te missen. En de wisselwerking met Anny natuurlijk. Maar ja, het is niet anders, stelt hij zakelijk vast. ,,Als mensen mij de laatste jaren solo wilden boeken, zei ik: ‘Ik doe het liever met Anny, kan dat ook?’ Dat vind ik na al die tijd nog steeds leuker. Misschien hebben we samen wel een afwijking. Ik erger me aan helemaal niets bij haar.’

Anny: ,,Jan praat heel veel op het podium. Dan hoort hij niet meer wat een ander zegt. Je komt er niet tussen.’’ Jan: ,,Ja, dan ben ik met het publiek bezig.’’ Anny: ,,Ik vind dat ook wel weer makkelijk, dan denk ik: laat hem maar. Ik moet altijd lachen om wat Jan zegt. Hij is grappig. Dat houdt mij op de been als ik moe ben.’’

Ze kennen elkaar door en door, zeggen ze. Toch bespreken ze lang niet alles: echte privézaken als liefdesperikelen of zware tijden door ziekte - beiden werden met succes tegen kanker behandeld - komen en kwamen niet aan bod. Daar hebben we het gewoon niet over, klinkt de eensgezinde rechttoe, rechtaan analyse. Vandaar dat beiden elkaar ook nog kunnen verrassen. Jan: ,,Dan zie ik Anny bij Ranking the Stars voorbijkomen en dan knijp ik mijn ogen dicht. Zeg ‘sjongesjonge, wat gebeurt er nu toch weer?’ als het gaat over: wie is er de geilste? Wie komt er op 10 en wie op 1?’’ Anny: ,,Meestal sta ik bij die dingen op 10, hoor. Aan de andere kant: ik had willen zeggen dat ik mijn kindjes ook niet van een paling heb gekregen. Ik weet: als ik niet tegen zulke vragen kan, had ik niet moeten meedoen. Maar ik vind het geweldig, ik heb zoveel plezier en krijg zulke leuke reacties.’’

Anny gaat alleen door. Jammer, maar het is niet anders, is haar no-nonsensereactie. Tranen waren er nog niet, wel af en toe een oeh-gevoel: dit is de laatste ronde. Een toekomstplan heeft ze niet. ,,Ik zie het allemaal wel, ik ben niet iemand die plannen maakt. Ik leef in het nu, ik kan niet ver vooruitkijken. Mijn moeder zei: ‘Anny gaat eerst duiken en dan komt ze erachter dat ze niet kan zwemmen.’ Impulsief dus. Hoewel ik iets voorzichtiger ben. Ik ben nu oma, ik kan niet meer alles doen wat ik wil.’’


‘Jonkie’ André Bakker (46) uit Andijk dompelt in de garderobe een meegebrachte bos bloemen in een emmer water. Voor Anny, die beter en mooier zingt dan Carola, zegt hij. Hoe vaak hij Jan en Anny gezien heeft? Niet te tellen joh. ,,In 1987 ging ik voor het eerst. En ik ben hen altijd blijven volgen. Ontzettend jammer en erg dat ze als duo stoppen. Maar als fan moet je daarin meegaan en met bloemen komen. Dus doe ik dat.’’

Lies (60) en Hans (64) uit Badhoevedorp denken er een stuk luchtiger over. Zij: ,,Ik vind ze al veertig jaar leuk. Vroeger stond ik altijd te stofzuigen op het ritme van Jan en Anny en zag ik af en toe een flard van ze op een braderie. Dit is mijn debuut, en dus ook gelijk de laatste keer, qua echte liveshow.’’ Hij: ,,Ik houd van allerlei stromingen: soul, rock-’n-roll, techno. Een beetje Dire Straits, een beetje Hazes. Dit vind ik geen vervelende muziek, maar twee keer vijftig minuten? Dat lijkt me wel lang.’’ Zij: ,,Je kunt het.’’

Het worden geen twee keer vijftig, maar liefst twee keer zestig minuten die Hans moet uitzitten. Want eenmaal op gang kunnen Jan en Anny bijna niet stoppen, laten ze de zaal weten. Dan is het op naar huis. Jan wil morgen lekker vroeg tennissen. Anny’s programma: met de hond lopen, een handwas doen, kleindochter uit school halen en gestoofde schol eten bij vriendinnen.

Voor de laatste gezamenlijke show in Nederland, in Utrecht, nodigen beiden hun complete entourage van vrienden, kinderen en kleinkinderen uit. Hun aller-, allerlaatste gezamenlijke optreden: dinsdag 31 december in Roemenië. Voor tienduizenden fans. Jan: ,,De laatste keer dat ik er was, moest ik skiondergoed kopen in de supermarkt. Zo koud. Dat moet ik nu meenemen in mijn koffer. Het wordt fantastisch. De mensen daar bléven de vorige keer doorbuigen en zullen dat ook straks doen. Zo mooi. Echt kippenvel.’’

Edith, Lies en Hans wilden niet met hun achternaam worden vermeld.

Omroep MAX Afscheidsconcert

Op zondag 1 december gaven Jan en Anny een groot afscheidsconcert. Zing mee met hun grootste hits op donderdag 26 december om 18.05 uur op NPO 1. Het zangduo zal nog eenmaal hun grootste hits als Take Me To Ibiza, Mon Amour, Lady McCorey ten gehore brengen. Ook zijn er gastoptredens van Ancora en het Volendams Opera Koor. 








Op zondag 5 januari is de documentaire "Het is wat het is" - Het einde van Jan en Anny op de bühne te zien, waarin de gezamenlijke carrière van de twee Volendamse sterren wordt uitgelicht. De documentaire is op zondag 5 januari om 17.05 uur te zien op NPO 1. In de documentaire wordt teruggeblikt op de gezamenlijke carrière van Jan Keizer en Anny Schilder. We zijn getuige van de laatste zes maanden van hun afscheidstournee als zangduo en maken mee dat ook in Zuid-Afrika en Roemenië de twee zangers veel betekenen. Er wordt teruggeblikt op het bewandelde artistieke pad van Jan en Anny. Allebei zijn ze onderdeel geweest van BZN.


Jan & Anny: Hét Afscheidsconcert
Donderdag 26 december
Om 18.05 bij MAX op NPO 1
MAXtickets.nl

"Het is wat het is" - Het einde van Jan en Anny op de bühne
Zondag 5 januari
Om 17.05 bij MAX op NPO 1

Tijdens het concert kreeg het duo van Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, een speciale Jan & Anny Top 40 uitgereikt voor alle bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek.