zaterdag 10 december 2011

Eeuwige Kerst 1984


In december 1984 kwam de eerste single van Anny zonder BZN uit, de Nederlandstalige kersthit "Eeuwige Kerst". Dit nummer is geschreven door Henk Temming en ingezongen door Anny en het kinderkoor Kinderen voor Kinderen. Zij werden instrumentaal begeleid door Het Goede Doel en vocaal door het Amsterdams gemengde koor De Stem des Volks.

De videoclip

Verantwoordelijk voor het kerstlied waren Henk Temmink en Henk Westbroek van Het Goede Doel. Dat Het Goede Doel erbij betrokken was, is direct te horen aan o.a. de slepende gitaar van Sander van Herk. Het lied haalde de Nederlandse hitlijsten en bereikte de 12e plaats in de Top 40. De single stond 5 weken genoteerd. Het nummer verscheen alleen als 7”-single. De titel Eeuwige Kerst spreekt vanzelf: vrede voor altijd. Kerst staat voor vrede, terwijl dat voor een heleboel volkeren niet zo vanzelfsprekend is.


De VARA had Anny eind 1984 benaderd om het nummer op te nemen voor de Speelgoedgoedactie. Anny was dat jaar net gestopt en was eigenlijk nog niet toe aan een come-back. Toch liet zij zich overhalen. Later vertelde Anny dat het eigenlijk te snel was.

Klik voor vergroting

Nadat de VARA Anny had benaderd nam zij contact op met Jacques Hetsen die onderdeel uitmaakte van het BZN management. Jacques bood Anny aan haar tijdens dit project te begeleiden en ging met haar mee naar de opnamen van de single en de videoclip.
BZN was echter niet blij met het feit dat Jacques Anny's belangen behartigde en onder druk stopte Jacques met de begeleiding van Anny. Anny zegt hierover: "Ik begreep er niets van, maar voor mijn gevoel liet hij me vallen als een baksteen".


Eeuwige Kerst was dus de eerste stap van Anny in haar solocarriere. Het was ook het moment waarop Annie haar artiestennaam wijzigde in Anny.

Eeuwige kerst wordt vaak gezien als de Hollandse Band Aid-plaat, maar was in principe bedoeld voor de Vara speelgoedactie.

In 2007 keken Henk Westbroek en Anny nog eens terug op "Eeuwige Kerst" in het programma Geboren en Getogen.

6 opmerkingen:

 1. Leuk om dit weer terug te zien...ik was toen blij verrast dan Anny weer ging zingen....gelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het blijft een super mooi nummer. Gelukkig heeft Anny die stap toen genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De kersthit allertijden! Prachtige gezongen door Anny. Wat was ik toen blij dat Anny weer terug was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooi nummer. Het is ook op maxi single uitgebracht.

  Groetjes, Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat verhaal over het wijzigen van haar voornaam in 'Anny' heb ik nooit begrepen. Op de platen/cd hoezen van BZN werd haar naam al als Anny geschreven en ook al op de single 'Mon amour'.

  Groetjes, Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel erg leuk artikel, dat je door de tand des tijds bijna dreigde te vergeten, en dan duikt het kerstgevoel van BZN/Anny ineens hier weer op! Super gewoon :-)

  BeantwoordenVerwijderen