zondag 13 december 2015

We Wish You A Merry Christmas 1981


We Wish You A Merry Christmas verscheen op 5 december 1981 en is het eerste kerstalbum van BZN. Het werd eerst op de toen nog gebruikelijke LP en MC uitgebracht, later ook op CD.Dit album stond 7 weken in de hitlijsten van 1981 en 1982. Het hoogste resultaat dat werd gehaald was een vierde plek in de Elpee top 50 en een 1e plaats in de TV LP Top 15. We Wish You A Merry Christmas overtrof alle verwachtingen, het werd net geen 3 maal platina (wat betekent dat er bijna 300.000 exemplaren van verkocht zijn).Christmas Medley - MIES 5-12-1981


Bij de planning voor 1981 was er voor BZN eigenlijk geen ruimte om nog een album te maken. Al geruime tijd hadden de producers van BZN aangedrongen op een kerstalbum. Zij dachten dat het publiek daar behoefte aan zou hebben. Opeens was de groep van mening dat het kerstalbum er dat jaar maar eens moest komen.
BZN ging dus akkoord, maar het was beulen geblazen in de studio naast alle optredens herinnert Jan Tuyp zich. De agenda voor 1981 was eigenlijk al vol. Twee jaar zijn de mensen achter BZN bezig geweest om de groep warm te laten lopen voor dit album. Toen het eindelijk zover was bleek het toch moeiijk om tijd vrij te maken. De tijd die vrij kwam voor de  opnamen van het kerstalbum was minimaal.

BZN tijdens de opname van het kerstalbum

Jingle Bells - Ren Je Rot 26-12-1981


Dag in dag uit zat BZN in de Wisseloord Studio's en moest keihard aanpoten en op de toppen van hun vermogen lopen om alles op tijd af te krijgen.
Materiaal voor het album was er genoeg voorhanden. BZN kon een selectie maken uit al gecomponeerde muziek - de zogenaamde traditionele kerstmuziek die vrij zijn van rechten zoals Stille Nacht, Heilige Nacht - en bovendien beschikte de groep over een flink aantal zelf gecomponeerde kerstliedjes. Die waren opgespaard, omdat het geen zin had in het verleden zo'n plaat uit te brengen.

Reclamespot voor het album

BZN was wel bevreesd, dat het kerstalbum het "gewone" album zou gaan overtroeven en niet zou verkopen. Die vrees bleek later onnodig.


Mary's Boy Child speciaal opgenomen voor Toppop op 26-12-1980 een jaar voor het kerstalbum verscheen. 

Jan Tuyp: We waren inderdaad bang, dat het ene album de andere zou overtreffen. Tot onze stomme verbazing is dat niet gebeurd. Het album "We Wish You A Merry Christmas" en het album "Friends" liepen beide grandioos. Dit hadden we in onze stoutste dromen niet verwacht.


"Friends" werd goud en platina, maar het kerstalbum versloeg niet alleen alle records die BZN had op het gebied van platenverkoop, maar werd in ultra korte tijd- in precies veertien dagen - goud en drie weken later platina.

Uitreiking platina album

Voor Roy Beltman (producer) was de klus een uitdaging. Hij kreeg te maken met een groot orkest, het Volendams Opera Koor en andere achtergrond koren die hun medewerking gaven aan de eerste kerst lp van BZN.


White Christmans - Nederland Muziekland 9-12-1981


In augustus 1981 werd het album opgenomen, tussen het normale werk door. Het was dat jaar een bloedhete en lange zomer. De BZN leden liepen in korte broek door een winters decor. Dankzij de airconditioning van de studio's was het nog redelijk goed vol te houden.
Buiten zaten de mensen te zonnen en binnen was BZN bezig met het maken van het kerstalbum.


Van het kerstalbum is geen single uitgebracht. Wel is er een promo 7" single uitgebracht
met de nummers "White Christmas" en "Silent Night, Holy Night".


Een van de mooiste nummers op het album is "To Perigiali". Het nummer heeft eigenlijk niets met kerstmis te maken, maar treft wel de sfeer.
 Στο περιγιάλι το κρυφό (Άρνηση) - In The Hidden Shore (Denial) is een gedicht van Giorgos
Seferis. Seferis was een tegenstander van de Griekse machthebbers na de coupe van 1967.
Hij ging vrijwillig in ballingschap en zijn gedicjten werden verboden net als de muzikale versie van dit gedicht, gecomponeerd door Mikis Theodorakis. Sto Periagli werd het strijdlied van het verzet tegen de regering. Tijdens de begrafenis van Seferis in 1971 werd dit lied door een enorme menigte langs de stoet gezongen.

De engelse vertaling is als volgt:

DENIAL

On the secret seashore
white like a pigeon
we thirsted at noon
but the water was brackish.

On the golden sand
we wrote her name
but the sea-breeze blew
and the writing vanished

With what spirit, what heart,
what desire and passion
we lived our life: a mistake!
so we changed out life

Er is helaas geen video gemaakt van dit nummer, daarom onderstaande compilatie


Ook van het prachtige nummer A Noël Tu M Entends (I Pikra Simera) is geen video beschikbaar. Hieronder het nummer met beelden van de kerstman die zich voorbereid op zijn vlucht boven Parijs.

Met dank aan Reginald en Robert voor respectievelijk foto- en videobijdragen.


13 opmerkingen:

 1. Er was toch kerstmedley maar ik hoor White Christmas?Misschien een foutje geplaatst?Verder ziet dit heel erg prachtig uit kippenvel om te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reginald, je hebt gelijk. Ik ga het straks corrigeren.

  gr
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fantastisch materiaal! Nooit gezien. 'To Perigiali' is inderdaad een prachtig nummer. 'A Noël tu m'entends' vind ik het mooiste nummer van het album. Anny zingt dit zo prachtig met haar krachtige stem en de muziek is ook heel erg mooi. Jammer dat daar geen clip van is.

  Groetjes, Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. WAUW!
  Ontzettend mooie beelden!
  Hier heb ik weken naar uitgekeken!

  Inderdaad jammer dat To Pergiali niet opgenomen is op video, want dat is mijn favoriete nummer!
  En ik vind het ook nog steeds ontzettend jammer dat er geen special gemaakt is van deze cd/lp.

  Bedankt voor het plaatsen in ieder geval!

  Groetjes Rosanne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij de Christmas Medley is inmiddels het juiste filmpje geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. He hallo Hans,nou als je nou niet in kerststemming komt dan weet ik het ook niet meer.Dank je wel voor deze prachtige beelden echt nog nooit gezien,ook Reginald natuurlijk bedankt.Ik ben hier zo blij mee!!
  groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. SUPER SUPER deze reportage, erg mooi gemaakt en met beelden die ik nog nooit gezien heb. To Perigiali is ook mijn favouriete nummer, ik draai deze CD nu keer op keer in de auto.. zo mooi gezongen door Anny!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De beste kerst CD van BZN ooit, lekker gezongen door Anny en Jan, van mij mogen ze zo een kersttoernee gaan maken met deze nummer. Zou te gek zijn. Ik wist niet dat er zoveel van verkocht waren 300.000 ex. dat is heel veel. Erg verdiend. Arno Nijmegen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mary's Boy Child was dus al een jaar eerder opgenomen, en de rest in de zomer van 1981? "The Sleighing Song" is mijn favoriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hallo hans

  gewoon top je site geniet ga zo door

  groetjes jose

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap werk; 300.000 ex. verkocht. Erg mooie CD.
  anny zingt er erg goed op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Blijft leuk deze uitgebreide (kerst) blogs, goed gedaan!.
  Wens jullie (H+J) en alle fans fijne feestdagen toe.. en op naar een geweldig nieuw Jan en Anny jaar in 2012 (inclusief deze Blog natuurlijk)!.
  Ciao.
  Rick (Rotterdam).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Hans
  Wat een mooi verslag!
  Heerlijk om al die oude beelden weer eens te zien,echt genieten bedankt.
  Hoop dat 2012 een heel mooi jan en anny jaar wordt,en dat we weer veel op het blog kunnen zien!
  Heel fijne feestdagen en een goed 2012 ook alle fans.
  Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen