vrijdag 13 april 2018

Cees Tol (BZN) overleden.

Oud-gitarist Cees Tol van BZN is in de nacht van donderdag op vrijdag plotseling overleden. Tol overleed op 70-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan de gevolgen van een longontsteking.

Na een hersenbloeding enkele jaren geleden stopte Cees Tol met werken; hij trad ook niet meer op in het openbaar.


BZN-periode
Cees en Thomas Tol maakten lange tijd deel uit van de formatie BZN. Cees en Thomas waren tevens componisten van de Volendamse groep en introduceerden in die hoedanigheid de beroemde 'palingsound'. Titels als Mon Amour, Sevilla, Pearlydumm, Just an illusion, Amore en If I say the words bereikten stuk voor stuk de bovenste regionen van de Nederlandse hitlijsten. Vanaf 1976 componeerden zij in totaal 24 BZN-hits, waarvan er 18 de top 10 bereikten. Mon amour (1976) was goed voor de eerste plaats van de Top 40 en de Nationale Hitparade. Pearlydumm (1980) stond alleen in de Top 40 op nummer één.


Tol & Tol
In 1988 stapten de broers Tol kort na elkaar uit BZN om samen verder te gaan. Hun eerste album, met daarop hun Griekstalige nr.1-hit in de Nationale Hitparade Eleni werd een groot succes. Hierna volgde nog de hit Sedalia en een reeks van in totaal vijf albums die alle de Album Top 100 behaalden. Ook in het buitenland waren ze er populair, met name in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Sinds

Productie
In 1991 produceerden Tol & Tol een album voor Anny Schilder: "This is... Anny Schilder".
Sinds 2002 waren Tol & Tol de producenten van de albums van Jan Smit. Hun compositie "Als de nacht verdwijnt" wordt een grote hit. Dit nummer werd in 1989 al opgenomen door Anny Schilder onder de titel "Le soleil". Cees & Thomas traden bovendien nu en dan op in de gelegenheidsformatie BZN '66 (een formatie met oud-BZN-leden die nummers speelt uit de beginperiode van BZN).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten